Няма да се закриват онкологични клиники, отделения и болници
Секция: Здраве
10 Февруари 2016 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма да се закриват онкологични клиники, отделения и болници

/КРОСС/Онкологични клиники, отделения и болници няма да бъдат закривани. Това уверяват от Министерство на здравеопазването. От ведомството са категорични, че всякакви интерпретации и спекулации за закриване на онкологични легла са лъжа.

Закриване на онкологични клиники, отделения и болници не било предвидено нито в Националната здравна карта, нито в някакъв друг нормативен документ на Министерство на здравеопазването.

Припомняме, че Националната здравна карта вече е публикувана на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Картата представя нуждата по населени места от специалисти, легла и направления. Вече е установен недостиг на специалисти в базови направления на места.

405 педиатри не достигат у нас. В болничната помощ методиката на картата е установила пренасищане с ортопедии в София - те са 22, както и над 100 кожни специалисти. За сметка на това обаче столицата страда от липса на общо 113 педиатри.

Картата няма да определя пари и договори с Касата, а достатъчност и качество на медицинската помощ.

Големите държавни болници няма да са приоритетни при сключването на договори, няма да делим болниците по собственост, а по изпълнение на критериите, категоричен бе здравният министър д-р Петър Москов при представянето на проекта в ресорната парламентарна комисия.