Руският посланик във Франция: Русия едва ли ще заяви протест във връзка с видеото на France 2 за Сирия
Секция: Русия
11 Февруари 2016 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският посланик във Франция: Русия едва ли ще заяви протест във връзка с видеото на France 2 за Сирия

/КРОСС/ Русия едва ли ще обяви официален протест във връзка с използването от телевизионния канал France 2 на видео материали на руското министерство на отбраната на въздушните удари в Сирия за илюстриране на успехите на коалицията, съобщи пред РИА Новости руският посланик във Франция Александър Орлов.

„Едва ли ще предприемем някакви стъпки. Това е въпрос на журналистическа етика. В този случай те (телевизия France 2) прибягнаха до измама. Вие вече писахте за това и аз в изказванията си също ще говоря по тази тема. Да се изразява официален протест обаче, е все едно да им се направи реклама, а аз смятам, че това не бива да се прави“, каза посланикът.

Френската телевизия France 2 излъчи кадри от руската операция в Сирия и ги представи за въздушни удари на коалицията, оглавявана от САЩ. Излъченият репортаж бил посветен на ударите на коалицията срещу позициите на ИД. Телевизията акцентирала върху това, че тези бомбардировки се извършват с високоточно оръжие и не водят до голям брой жертви сред цивилното население – за разлика от „неточните“ руски удари.

Илюстрирайки „успехите“ на коалицията обаче, телевизията използвала видео материали на руското министерство на отбраната. France 2 просто изтрил всички надписи на руски език, които присъствали във видеоклиповете. Така че тук става дума не за случайна грешка, а за умишлено действие.

През ноември миналата година американският телевизионен канал PBS също показа кадри на руските въздушни удари срещу позициите на терористите в Сирия като ги представи за действия на ВВС на САЩ.