Парламентът решава съдбата на Фонд "Научни изследвания"
Секция: Наука
11 Февруари 2016 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът решава съдбата на Фонд "Научни изследвания"

/КРОСС/ Парламентът ще обсъжда на второ четене Закона за научните изследвания, с който се очаква да се реши съдбата на Фонд "Научни изследвания". С промените ще се уреди организационен статут на единствения методически и финансов инструмент на държавата за организиране и провеждане на научно-изследователска дейност Фонд "Научни изследвания".

В мотивите на вносителите се посочва, че в момента практическата стойност на Фонда от неговото създаване показва дълбоки пороци заради неадекватна организация, заложена в закона. Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация. В действащия закон липсва и финансовата обвързаност с държавната политика в дългосрочен план, което е в противоречие с европейските норми.

Предлага се Управителният съвет да се назначава от министъра, а изпълнителният директор да се определи след конкурс от председателя на Управителния съвет. Членовете на Съвета не могат да бъдат ректори и заместник-ректори на висши училища, заместник-председателите и главните научни секретари на БАН и Селскостопанската академия.

Промените дефинират и понятието "млад учен", който е лице, което извършва научноизследователска дейност във висше училище или научна организация след придобиване на образователно-квалификационна степен - магистър, но не повече от десет години след придобиването ѝ до навършване на 40-годишна възраст.

Ще се въведе и фигурата на постдокторанта, който е придобил образователна и научна степен "доктор", до навършване на 40-годишна възраст.