Домът на Ненко Балкански се превръща в "Къща за литература и превод"
Секция: КУЛТУРА
11 Февруари 2016 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Домът на Ненко Балкански се превръща в "Къща за литература и превод"

/КРОСС/ "Къща за литература и превод" в столичния квартал "Изток".

Идеята е на общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, общински съветник в групата на ГЕРБ в СОС. На редовното заседание днес бе приет доклад относно участието на Столична община като партньор в реализиране на проекта".

Едрева обясни, че това ще е къщата на художника и писател Ненко Балкански, който се намира на на ул. "Латинка" в квартал "Изток" в столицата и е ремонтирана.

"В процеса на подготовка на София за европейска столица на културата възникнаха сериозни партньорства, които се превърнаха и в реални проекти. В анализа, който имаме по отношение на културните събития и различните жанрове в сферата на културата, литературата е такъв жанр, на който градът дължи необходимото внимание", уточни тя. 

По думите ѝ, по време на селекционния период, когато международна комисия е оценявала проектите, е получена ясна оценка за проекта на "Къщата за литература и превод" на фондация "Следващата страница". "Ние повече от две години подготвяме и разработваме този проект, за да може той да се случи в София", каза още тя.

"Проектът е насочен към писателите и преводачите с първа по рода си резидентска програма за превод от български на чужди езици и на нашите съвременни и не само писатели. От друга страна това е проект, в който търсим устойчивостта, така че той да бъде достатъчно устойчив във времето, за да подпомага литературата и превода и в същото време да разширява публиките. Има ясно изразено взаимодействие с образователните институции както университетските среди, така и училищата, които са на територията на район "Изгрев" и "Дианабад", поясни Едрева.

"В това отношение важното за града е това, че едно от изоставените пространства, което дълги години е било склад на районната администрация и сега през гражданската инициатива, през хората, се връща на хората в града", добави тя.