Посланикът на Русия: Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен
Секция: Интервюта
11 Февруари 2016 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Русия: Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен

/КРОСС/Денят на дипломата в Русия се отбелязва по традиция на 10 февруари. Той се смята за професионален празник на служителите и сътрудниците на дипломатическите мисии. В Русия този празник се отбелязва ежегодно. Официално той е приет през 2002 г. с указ на Руския президент №1279 в чест на 200-та годишнината от създаването на Министерството на външните работи на Руската федерация (РФ).

Сред дипломатите е прието да се отбелязва именно 10 февруари, тъй като на този ден през 1549 г. за първи път се споменава за създадения от Иван Грозни Посолски приказ - нов държавен орган, който отговаря за външните връзки и отношенията с други държави. Съществуването на Министерството на Външните работи (МВнР) бележи своето начало от 1802 г., когато се появява новото ведомство, създадено от Александър I.

На 10 февруари служителите и ветераните на МВнР на РФ получават поздравления от колеги и приятели, но най-интересното е, че е прието празникът да се посреща именно на работното място, което е въпрос на дълг и чест за дипломата.

Юрий Николаевич, какво е за Вас Денят на дипломата?

Това е един чисто делови професионален празник. Този ден не е предмет на веселие и радостно отбелязване. Това е ден за размисъл, в който ние, дипломатите, си даваме равносметка - всичко ли е направено, правилно ли е направено, дали нещо може да се поизглади. С една дума, днешният ден е повод за сериозен анализ на нашата работа, която вършим на нелекия дипломатически фронт.

Кой бе най-важният акцент в българо-руските отношения за изминалата година?

Акцентът безспорно беше върху усилията ни да не се допусне да бъде затрит позитивният потенциал на нашите отношения, който се е натрупвал не само през последните десетилетия, но дори от векове. Нашите отношения са доказали, че не се влияят от конюнктурни колебания и влияния, именно защото основата на взаимоотношенията ни е един стабилен фундамент на духовна, културна и историческа близост на нашите два народа.

Този фундамент е толкова стабилен, че каквито и колебания да се появят в нашите отношения, било то в тяхната плътност или температура, ако мога образно да се изразя така, винаги тези колебания рано или късно /бих се надявал рано/ ще бъдат компенсирани и изгладени. Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен, и този потенциал ще бъде реализиран в много по-голяма степен от тази, по която се реализира в момента.

Надеждата за такива изводи винаги стои на преден план. Дори това е по-скоро убеденост, че отношенията ни ще се разрастват.

Как оценявате възраждането на заседанията на Междуправителствената комисия за икономическото и научно-техническо сътрудничество тази година?

Резултатите от приключилото неотдавна 15-о заседание на Междуправителствената комисия (МПК) за икономическото и научно-техническо сътрудничество са потвърждение на предходните ми думи. Експертните оценки и моите лични наблюдения показват, че това изключително важно и за двете страни събитие мина много успешно. Преговорите бяха продуктивни и конструктивни.

В този план аз виждам резултатите от МПК като доста оптимистични. Основата, от която трябва да тръгнем напред в по-динамично темпо, е положена. Оттук насетне вече темпото зависи от добрата политическа воля и на двете страни. От наша страна добрата воля е налице. Надявам се, че ще постигнем добри резултати.

Какво ще пожелаете в този важен за дипломацията ден на двата ни народа?

Пожеланието е едно - това, от което започнахме нашия разговор, а именно: да се запазят богатството и ценностите, натрупани от поколения руснаци и българи. Столетия съвместен живот на тази земя предците ни са градили духовни ценности и богатства, които не трябва да се третират като преходни. Те трябва да са неприкосновени! Недопустимо е да се разрушат или прекъсват тези отношения.

Те трябва да бъдат запазени. Най-главното ми пожелание в днешния ден е: да запазим всичко позитивно, което сме трупали през вековете, внимателно да се отнасяме към това богатство и на тази основа да изграждаме нови стабилни конструкции, нови модели на взаимодействие.

Естествено, че колкото и да сменяме и осъвременяваме дизайна на отношенията ни, едно нещо трябва да остане главно и това е взаимното уважение, взаимната полза, уважението и разбирането на националните интереси на всяка една от страните ни и, разбира се, това са приятелските чувства и привързаност на културите, историята, традициите, общата вяра на нашите братски, подчертавам - братски народи.

Посланикът на Русия в интервю за РУСКИ ДНЕВНИК