НЗОК открива кол център, за да следи качеството на лечение в болниците
Секция: Здраве
11 Февруари 2016 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК открива кол център, за да следи качеството на лечение в болниците

/КРОСС/Нов контролен механизъм за болниците - кол център към НЗОК ще проверява качеството на здравните услуги в лечебните заведения.

Здравният министър Петър Москов лично представи идеята пред журналисти, като обясни, че Надзорният съвет на Касата вече е взел решението това да се случи.

Новото звено ще се свързва по телефона с пациенти и на случаен принцип, и по конкретен подбор, за да задава въпроси за полученото в определени болници лечение.

Механизмът ще се използва особено активно при болници, за които има постъпили сигнали за нарушения. Касата управлява над 3 милиарда лева, беше крайно време този контролен принцип да се въведе, убеден е Москов.

Запитан от News.bg не се ли опасява от тенденциозните отзиви на недобронамерени пациенти, той отби подобни грижи с аргументацията, че отзивите няма да са причина за моментални наказания, а за задълбочени проверки.

Кол центърът ще се финансира от парите на Касата, а идеята ще се валидира максимално бързо - още от идната седмица ще се изготви план за нея.