Учени потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни
Секция: Наука
11 Февруари 2016 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни

/КРОСС/Учени от три водещи американски института обявиха на пресконференция във Вашингтон, че за пръв път са засекли т.нар. гравитационни вълни - хипотеза за деформации във време-пространството, за чието съществуване теоретично допусна преди близо 100 години Алберт Айнщайн.

Това е може би най-голямото научно откритие във физиката от десетилетия насам и то разкрива възможност да нова фаза в изследванията на космоса.

Новината съобщиха учени, работещи в Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO). Специалистите са от Калифорнийския техтологичен институт и от Масачузетския технологичен институт, п

Според тях са засечени гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на две черни дупки, които за 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1.3 млрд. светлинни години от Земята. За потвърждение са използвани два лазера, разположени в щатите Вашингтон и Луизиана и е измервано поведението на техни "лъчи" с дължина 4 км до точност 10 000 път по-малка от протон, обяснява Ройтерс. Така са засечени минимални колебания при преминаването през тях на гравитационни вълни. Колебанията са били конвертирани в звукови вълни и учените буквално са чули как двете черни дупки се сливат.