Politico: НАТО не гори от желание да помага на Германия и Турция за бежанците
Секция: СВЯТ
12 Февруари 2016 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Politico: НАТО не гори от желание да помага на Германия и Турция за бежанците

/КРОСС/ Германия и Турция предложиха на НАТО да вземе по-активно участие в урегулирането на бежанската криза, пише американското издание Politico, предаде РИА Новости.

На съвместна пресконференция в Анкара Ангела Меркел и Ахмет Давутоглу предложиха на НАТО да положат „съвместни усилия“ за решаването на бежанската криза. По-конкретно, на алианса бе предложено да използва средствата си за мониторинг и контрол над турско-сирийската граница и Егейско море. В щаба на НАТО не реагираха с особен ентусиазъм на турско-немската инициатива, нищо, че и двете страни са членки на организацията.

„Ние не знаем какъв е планът, а и въобще защо НАТО? Това не е наша работа“, коментира объркан анонимен чиновник, представител на организацията. Друг участник в дискусията заяви, че НАТО няма необходимите правомощия, за да решава такива въпроси и съвместното обръщение на Меркел и Давутоглу е хванало неподготвени представителите на алианса.

Все пак официалната реакция бе по-сдържана. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни на журналистите, че засега не е взето никакво решение относно немско-турското предложение. Столенберг обясни, че ситуацията ще бъде разгледана едва след като министър-председателят на Турция го запознае с подробностите около плана.

„Ние внимателно ще се запознаем с исканията на нашите съюзници и ще видим какво може да направи НАТО, за да се справим с бежанската криза“, заяви генералният секретар на алианса.

В същия дух се изказа и посланикът на САЩ в НАТО Дъглас Нют: „Ще изчакаме и ще разберем какво се очаква от нас. НАТО разполага с достатъчно възможности – като се почне от обмен на информация и хипотетически се стигне до използване на морски и въздушни сили и средства.“

„Отговорността преди всичко пада върху Европейския съюз, а не върху НАТО. Това не значи обаче, че НАТО не може да помогне. Ще обмислим добре молбата им.“, продължава Нют.