Стратфор: Русия защитава своите интереси в Сирия
Секция: Коментари
12 Февруари 2016 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стратфор: Русия защитава своите интереси в Сирия

/КРОСС/ На 24 ноември 2015 г. Турция свали руския военен самолет Су-24, с което не само провали отношенията между Анкара и Москва, но и даде повод Русия още повече да увеличи своя военен потенциал в Сирия. До инцидента Русия обезпечаваше авиационното прикритие с помощта на четири дислоцирани там многофункционални изтребители Су-30, съпровождащи ударните авиогрупи (които както много добре се вижда на спътниковите снимки, наскоро получени от разузнавателно-аналитичната компания AllSource Analysis, се намират в състояние на пълна готовност на пистата). Само седмица след като беше свален руския самолет, в Сирия бяха забелязани руските ударни изтребители-бомбардировачи Су-34, оборудвани с ракети „въздух-въздух" Р-27. Заедно с това Русия спешно прехвърли в Сирия съвременни ракетно-зенитни системи „земя-въздух", включително ЗРК «Бук» и високоефективни системи с далечен и среден обсег С-400. Транспортно-пусковите установки С-400 могат да се видят на внимателно охраняемия участък на авиобазата Базел ал-Асад, близо до Латакия.

Всъщност Русия укрепи своята противовъздушна отбрана, за да не даде възможност на други страни да се включат в сирийския конфликт. Все по-често се появяват съобщения, че Турция раглежда и обмисля въпроса за директна въоръжена интервенция в Сирия. Даже някои арабски страни като ОАЕ и Саудитска Арабия заявиха за възможността да изпратят свои войски в Сирия. Затова в средата на януари Русия започна да използва в Сирия А-50, самолет с далечно радиолокационно откриване и управление. Той позволява да се получи възможно най-добрата информация, да се постигне ефективност и напълно да се контролира въздушното пространство. Освен това миналата седмица в Сирия бяха прехвърлени четири руски съвременни свръхманеврени многофункционални изтребителя Су-35, които започнаха бойно въздушно патрулиране. И накрая, във видеоматериалите на руските медии, заснети на авиобазата Базел ал-Асад, се виждат наскоро модернизираните зенитни ракетно-пушечни комплекси «Панцир-С2», в които за унищожение на целите се използват ракети и скорострелни пушки и които видимо ще заменят или допълнят комплексите «Панцир-С1», прехвърлени в Сирия в началото на руската военна кампания там.

Обезпечавайки своето военно присъствие в Сирия по този начин, Русия ще може да препятства с военни действия тези сили, които искат да направят нещо срещу сирийския президент Башар Асад. САЩ и техните съюзници могат, както и преди, да нанасят удари по „Ислямска държава", но възможностите в бъдеще да се нанасят удари по други цели, включително по поддръжниците на режима, които настъпват срещу бунтовниците, ще бъдат доста ограничени, заради руската авиация. Например Турция и Саудитска Арабия отдавна се стремят към сваляне на правителството на Асад, но всеки техен опит да окажат подкрепа на бунтовниците с помощта на военно-въздушните си сили, ще бъде париран от руската противовъздушна отбрана. САЩ пък още по-малко са склонни към ескалация на напрежението с Русия. САЩ не желаят да се отклоняват от основната си цел - борбата с „Ислямска държава", както и няма да окажат противодействие на руската авиация в небето над Сирия.

Източник: Stratfor
Превод: a-specto