Деца борят аутизма с езда
Секция: Здраве
12 Февруари 2016 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деца борят аутизма с езда

/КРОСС/ Броят на децата с аутизъм се увеличава. За това алармира преди дни в ефира на радио София клиничният психолог Станислава Чуринскиене. По думите ѝ преди 10 години едно на 10 000 деца е било диагностицирано с аутизъм, а в момента средно за света 1 от 70 деца е от аутистичния спектър. Ако се върви с тези темпове след още 10 години ще се стигне до там едно на всеки две деца да има проблеми с общуването, коментира в ефира на БНТ психологът Станислава Чуринскиене.

Чуринскиене каза, че дори сега на това ниво на епидемиологична заболеваемост образователната ни система са задъхва да приеме и да интегрира децата с проблеми в развитието. Никой не може да каже какво точно се случва и защо се получават тези проблеми. В България официална статистика не се води, но в рамките на Европа се класираме на някое от средните нива (1 от 50 деца).

Децата аутисти се нуждаят от квалифицирани медицински грижи и от саздаване на процедура, която да помага на родителите да минат през всички стъпки, да знаят кои са нужните изследвания, да знаят какъв би могал да бъде медицинският проблем и да го адресират заедно с поведенческите терапии.

В конната база в Русе деца борят аутизма. Там сравнително отскоро се обучават деца, които са болни от церебрална парализа и аутизъм. Обучението започва от конюшната. Децата трябва да се запознаят с коня. Терапията се изразява предимно в контакт с коня, в социализиране на децята. Осигурена е контролирана среда. Децата се чувстват по-спокойни, понеже това е нещо ново за тях.