Орешарски: Без икономика няма решаване на социалните проблеми
Секция: ПОЛИТИКА
12 Февруари 2016 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орешарски: Без икономика няма решаване на социалните проблеми

/КРОСС/"Данък "Уикенд" е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и ще донесе незначителен фискален ефект." Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски в ефира на „Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му бюджетните приходи за миналата година изглеждат добре. Имаше прилично преизпълнение на приходната част, смята Орешарски.

Съществен принос в това отношение имат мерките, които предприехме в моя мандат като министър-председател - като въвеждане на мобилния фискален контрол, обратното начисляване на ДДС, редовното връщане на ДДС. Знаем, че преди това редовно имаше много лоши практики в данъчната система, пише бившият премиер на страницата си във фейсбук и уточнява: В това отношение приветствам ръководството на Министерство на финансите, че продължи тези мерки, а не ги отмени, само защото са въведени от предишното правителство и виждаме, че те дават резултат.

Ето и останалата част от поста му в социалната мрежа:

Но дори при тези , по-високи от очакванията приходи, няма съществено свиване на дефицита, което означава, че има проблеми в разходната част. Този проблем е комплексен за целия кабинет, не е само на финансовия министър. Той носи отговорност за контрола върху разходите, но и от личен опит мога да кажа, че не е толкова лесно финансовият министър сам да се пребори с разходните настроения на другите министри.

Притеснителни са големите размери на дълговете, които с лека ръка се взимат. Една част обосновано, друга- не, презастраховат се. Тук се изкушавам да кажа, че сегашните управляващи, когато бяха опозиция, направиха грандиозна кампания за 1 млрд. допълнителен заем, който взехме, за да рефинансираме взет непланово по-ранен заем от министър Симеон Дянков да изплати земеделски субсидии. Тогава изтичаше падежът на този заем. За 1 млрд., страхотна кампания, а сега 16 млрд. плюс още до 5 млрд. 300 млн., около 21 - са нещо нормално...

Не очаквам изненадващи резултати от стрес тестовете в банковата система. Не очаквам да излезе нещо, което досега не сме виждали. Може би ще излязат банки, при които ще е видима необходимостта от рекапитализация и затова е тази сума от до 5 млрд. и 300 млн., за да подкрепят банковата система. Банките, при които ще е необходима рекапитализация, е добре да направят това с частни средства и едва след това да се търси подкрепа от държавата.

Важно е да се знае, че по време на моя мандат бяха усвоени най-много еврофондове в сравнение с всички предишни години и то категорично отличаващ се процент. Как при спрени еврофондове това може да стане?! Цифрите не подкрепят политическите тези. Нито един еврофонд или нито една европрограма не беше спряна, това е политическа идеологема за спирането им.

Ако в страната не създадем условия за икономически растеж и подобряване на бизнес климата, без икономика нищо друго не може да направим. На тази база ще създадем условия за по-добри приходи и задоволяване на социални потребности. Само икономиката може да позволи решаване на социалните проблеми.