Оставиха Евстатиев в ареста
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Февруари 2016 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оставиха Евстатиев в ареста

/КРОСС/Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев остава в ареста. Това реши след тежко заседание, продължило повече от четири часа, състав на Панагюрския районен с председател Диана Стателова. Тя прецени, че представените съдебно-медицински експертизи не дават основание да се смята, че лечението на обвиняемия не може да продължи в ареста. Очаква се адвокатите му да обжалват пред Окръжен съд, а ако това се случи, заседанието е насрочено за 16 февруари.

Евстатиев е задържан по обвинение в изнасилване на 16-годишна ученичка. След като преди две седмици получи инсулт, до 12 февруари бе в болница, а защитничката му Ташкена Колчева поиска да бъде пуснат под парична гаранция, тъй като в ареста има риск здравето му отново да се влоши. След първото заседание, проведено в болничната стая, последва отлагане, тъй като съдия Стателова поиска нова петорна експертиза.

Делото започна в 14:00 ч. с изслушване на медицинските специалисти, правили експертизите. Час преди това Съдебната палата бе обградена от протестиращи стрелчани. Сред тях за пръв път се появи бащата на насиленото момиче - Георги Белухов. Хора от групата символично показаха въже, за да се види какво го очаква бившият им кмет, ако попадне в ръцете им.

Заседанието бе при закрити врата и при засилена полицейска охрана. Евстатиев не се появи в залата. След оповестяване на резултата последваха овации сред редиците на протестиращите.

Адвокатката на екскмета Ташкена Колчева обаче заяви, че това е грубо оказване на натиск върху магистратите и общественото мнение и увери, че ще обжалва мярката.