Б. Асад иска да си върне контрола върху цяла Сирия
Секция: СВЯТ
13 Февруари 2016 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Б. Асад иска да си върне контрола върху цяла Сирия

/КРОСС/ Решимост да си върне контрола върху цяла Сирия заявява сирийският президент Башар Асад в интервю за АFP, цитирано от световните медии. „Независимо дали ще можем, или не, това е цел, която ще се опитаме да постигнем, без да се колебаем", казва той в отговор на въпрос за способността на армията му да си върне контрола върху цялата страна. Асад обаче предупреждава, че битката с бунтовниците, които от пет години се опитват да го свалят от власт, може да продължат дълго.

video:https://www.youtube.com/watch?v=JxdtUMyvBHI

Сирийският държавен глава се обявява за преговори с опозицията. „От началото на кризата вярваме напълно в преговорите и в политическите действия. Но воденето на преговори не означава, че спираме да се борим с тероризма", каза Асад, който е дал интервюто в четвъртък в сирийската столица Дамаск.

Башар Асад предупреждава за опасност от саудитска и турска намеса в Сирия. „Това е вероятност, която не мога да изключа поради простата причина, че Ердоган е нетолерантен и радикален, настроен е положително към „Мюсюлмански братя" и изживява своята отоманска мечта... Това се отнася и за Саудитска Арабия...Ние със сигурност ще им се противопоставим", заявява Асад. Той обяснява, че целта на битката за Алепо да се пресече пътят между тази сирийска провинция и Турция, а не да се превземе градът, който е вторият по големина в страната.

„Важно е да пресечем този път, защото той е основният път за снабдяването на терористите", твърди още Асад.

За бежанската криза сирийският президент смята, че Европа трябва да създаде условия, които да позволят завръщането на бежанците в родината им. „Призовавам европейските правителства, които допринесоха директно за това масово преселение, като осигуриха прикритие на терористите и като наложиха ембарго на Сирия, сега да помогнат за завръщането на сирийците по домовете им", казва Асад.