Най-масово употребяваните в България хербициди са канцерогенни
Секция: ИКОНОМИКА
13 Февруари 2016 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-масово употребяваните в България хербициди са канцерогенни

/КРОСС/ Препаратите за растителна защита, съдържащи активно вещество глифозат, през 2014 г. са 515 хил. литра, каза по време на парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос за контрола на употребата на хербицида в българското земеделие и разпространението му в България.

Танева обясни, че глифозатът се съдържа в много препарати. „Това е най-популярният препарат. Той се съдържа в много препарати за растителна защита", каза тя. „Препаратите за растителна защита, съдържащи активно вещество глифозат, през 2014 г. са били 515 хил. литра. Относно контрола на пестиците в храните, от 2014 г. в рамките на ЕС се изпълнява 3-годишна програма за координирана програма за допускане на максимално допустимите граници на съюза", обясни министърът.

Глифозатът се използва масово в земеделието. Най-големият му производител е мултинационалният гигант Monsanto, който го продава под името Roundup. Според изследванията на Световната здравна организация глифозатът попада в групата на силно канцерогенните вещества и се натрупва в човешкия организъм чрез храната. Затова СЗО настоява Monsanto да спре производството му, но корпорацията отказва да се съобрази с препоръките й.