Патриарх Кирил: Случващото се в Сирия заплашва да се превърне в глобален конфликт
Секция: Православие
17 Февруари 2016 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Кирил: Случващото се в Сирия заплашва да се превърне в глобален конфликт

/КРОСС/ Противопоставянето на световните държави в Сирия носи риск да се превърне в глобален конфликт между Запада и Изтока. Това са говорили на срещата си в Хавана на 12 февруари папа Франциск и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, разказа предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) на среща с президента на Парагвай Орасио Мануел Кортес Хара в президентския дворец в Асунсион, предаде ТАСС.

„Сирия и всичко, което се случва около нея, не трябва да бъде място за потенциален конфликт между Запада и Изтока. Тук не трябва да зрее семето на опасен нов глобален конфликт“, каза патриархът. Той е убеден, че „не трябва да действат различни коалиции, преследващи различни цели“. Според патриарх Кирил „всички заинтересовани от победата над тероризма сили трябва да действат заедно и координирано, преследвайки целта, която открито декларират“. „Преследването на недекларирани цели е опасно за целия свят“, подчерта той.

Патриархът отбеляза, че терористите „не разбират целите и са готови да унищожат всеки, който не прилича на тях“. „И ние знаем, че те не са ограничават само във военните действия в Сирия и Ирак: те взривиха руския самолет, където загинаха 240 души – напълно невинни хора. Те убиха невинни хора и в Париж“, каза предстоятелят на РПЦ, като добави, че списъкът с трагедиите, извършени от терористите, може  да бъде продължен.

„Вече е невъзможно да се мълчи, трябва заедно да се говори, и мисля, че съвместния ни (с папата – бел. Ред.) глас бе достатъчно силен, за да осъзнаят хората, че в тези страни има геноцид на християнството, християните се унищожават и прогонват от местата, където е възникнало християнството“, каза той. Руският патриарх отбеляза, че „това е обща беда за цялото човешко семейство и затова отговорът на това предизвикателство трябва да бъде координиран, съгласуван и съвместен“.

Патриарх Кирил също така предупреди, че Европа опасно се дехристиянизира и това е общата им тревога с папа Франциск, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“. 

„Европа не може да загуби своите християнски корени. Дехристиянизацията на Европа е опасна не само от гледна точка на дискриминацията по отношение на християните, тя е опасна и от духовна и културна гледна точка. Европа ще се промени изцяло, ако християните бъдат изтласкани от обществения живот на европейците“, подчерта патриархът.

Патриархът отбеляза важната роля на младежта за бъдещето на християнството. В точки 22 и 23 на съвместната им декларация с папата се съдържа специално обръщение към младите хора: „Не бойте се да вървите срещу течението.Отстоявайте Божията правда. С която впрочем  не всякога са съобразени съвременните светски стандарти…Възпитавайте децата в християнската вяра, предайте им драгоценния дар на вярата, която сте получили от вашите родители и предци“.

Парагвай е първата латиноамериканска страна, която патриархът на Москва и цяла Русия посещава след историческата си среща с папата в Куба на 12 февруари.

"Взаимодействието между двете най-големи християнски църкви в света след срещата на патриарх Кирил и папа Франциск може да спомогне за преодоляването на тероризма и предотвратване на Трета световна война в сегашната ситуация, която много напомня положението по време на Карибската криза или преди Първата световна война", заяви в интервю за РИА "Новости" председателят на отдела за международно сътрудничество на Московската патриаршия, Волокамският митрополит Иларион.