Русия предлага безплатно обучение на 190 български студенти
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Февруари 2016 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия предлага безплатно обучение на 190 български студенти

/КРОСС/ За 2016 г. Министерството на образованието на Руската федерация обявява прием за безплатно обучение на 190 български студенти, докторанти и стажанти в над 1000 руски висши училища. В Русия се предлага и специалност, свързана с ядрената енергетика, като обучението за нея е за сметка на федералния бюджет на страната. Документите на желаещите се приемат в Руския културно-информационен център и трябва да бъдат в хартиен и в електронен вид.

Сред специалностите, които се предлагат на българските студенти, са физика, астрономия, архитектура, авиационна и ракетнокосмическа техника, психологически науки и сценични и музикални изкуства.

Инициативата за обучение на български студенти в Русия възниква още през 2011 г. Преди три години българските студенти, заминали да учат в Русия, са 50. Миналата година те са били 150. Това е политика, която е продължение на социалната политика в образованието, защото обучението на български студенти в Русия е напълно безплатно, казва юристът Сергей Смитюшенко: „Както в България, така и в Русия образователните стандарти предлагат образователна степен Бакалавър и Магистър. За Бакалавър са отпуснати 48 места в най-различни специалности".
На приетите в Русия студенти се предлага общежитие, за което се заплаща сумата за приетите руски студенти по държавна поръчка. Студентите получават и безплатна студентска виза за периода на обучение. Избраните кандидати сами заплащат пътя си до университета, както и целогодишна застраховка, която покрива всички здравни осигуровки.