Нова терапия помага на децата с аутизъм
Секция: Здраве
21 Февруари 2016 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова терапия помага на децата с аутизъм

/КРОСС/Нова за България терапия помага на деца с аутизъм да развиват социалните си умения. Тя се прилага от специалисти в Центъра по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в столичния квартал „Горубляне", създаден изцяло с дарения, предаде bTV.

Специалистите в него действат на принципа „стимули, отнемане на тези стимули", разказва Мария Цънцарова.

Тук да общува се учи и Део - четиригодишно момченце, влюбено в... логото на bTV. Той е енергичен като децата на неговата възраст, но общува по друг начин. Не обича думите.

Отскоро с него работи поведенческият технолог Ралица Данчева. Тя се опитва да го изведе от неговия свят и да му покаже, че и нашият може да му бъде интересен и полезен.

Логото на телевизията е любимо на Део, „то си му личи. Колко пъти се връща да го види. Майка му казва, че вечер, когато гледа телевизия, търси логото", обяснява Ралица.

В света на Део това логото е нещо много привлекателно, както и една определена детска песен. За да му пусне песента обаче, Ралица изисква от Део нещо в замяна. „Идеята е той да ме намери за полезна. Във всички дейности, които той обича, аз се включвам по такъв начин, че той да ме търси за помощ. У него да се възроди социалното общуване, желанието за контакт и да разбере, че хората са му необходими по някакъв начин, за да получи нещата, които той харесва", казва Ралица.

Сега тя е съсредоточила усилията върху това Део да проговори. „В момента с него работим за имитация. Чрез имитация ние се учим на всичко - на говорене, на реагиране изобщо. Идеята е да се научи да изговаря думи и да ги използва правилно, разбира се", обяснява специалистът.

„Общото между децата с аутизъм е, че имат проблем с поведението", каза Владислава Цолова.
Тя мобилизира енергията на родители и институции. Преди година Столичната община предоставя за нуждите на центъра стара постройка в кв. „Горубляне". От дарения са получени около 400 хил. лева под формата на помощ, техника и пари.

„Доброто е възможно в България и всичко е възможно да се случи", казва тя.

Родителите плащат символични такси за терапията.