България е фронтова държава, да се защитим, зове Бойко Ноев
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2016 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е фронтова държава, да се защитим, зове Бойко Ноев

/КРОСС/България е фронтова държава. Това заяви бившият военен министър Бойко Ноев, цитиран от БНР. По думите му България има отворен фронт към Турция и към Гърция.

Като процеси, към които трябва да се отнасяме с изключително внимание, Ноев посочи нестабилността, от която е обхваната Турция, както и нееднозначната политика на гръцките власти. Според него те негласно подкрепят протестиращите фермери, като биха искали да се възползват от гласа на България в Европейския съюз.

На нашите граници има проблеми, които дълги години няма да бъдат решени, прогнозира Ноев.

Той не изключва вариант границата на ЕС да се изнесе на Дунава. „Това е най-тъжният и най-черният сценарий за България. Има държави - възраждащи се империи, които не са заинтересовани България да бъде в ЕС", коментира военният министър.

Според Бойко Ноев трябва да започнем да мислим за немислимото и да признаем, че е възможно да възникне ситуация, в която нашите съюзници няма да могат или да искат да ни се притекат на помощ.
Затова и България трябва да се мобилизира като държава и общество, да спрем да се караме за детайлите, а спешно да защитим своята граница.

Да отиде армията на границата, както прие парламентът, не е пожелание, а трябва и логистика, подчерта Ноев.

България много внимателно трябва да търси своето място в препозиционирането, към което върви светът, предупреди още той.

Светът става все по-опасен. Отвсякъде възникват кризи и заплахи, но светът върви и към нов баланс и препозициониране, включително в ЕС. Мястото на ЕС в света ще бъде променено. Ставащото, според Бойко Ноев, с Великобритания е само една лястовица.

Бойко Ноев не е оптимист по отношение на южната ни съседка, тъй като според него няма съмнение, че Гърция ще отпадне от еврозоната. „Ще бъде провалена държава... Какво ще стане с гръцката държава и гръцкото общество никой не знае", допълни бившият военен министър.