Президентът на Българско-кипърски бизнес форум: България вече се ползва с доверието на инвеститорите
Секция: ПОЛИТИКА
23 Февруари 2016 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Българско-кипърски бизнес форум: България вече се ползва с доверието на инвеститорите

/КРОСС/Политическите ни разговори зададоха нов хоризонт за действие в области като търговията, туризма, енергетиката, земеделието и храните, а Република Кипър е център за много по-широка регионална активност. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към близо 60 представители на бизнеса от България и Кипър в Българската търговско-промишлена палата в София, където заедно с кипърския си колега Никос Анастасиадис откри съвместен Българско-кипърски бизнес форум.

Президентът Плевнелиев открои позитивната динамика в двустранната търговия. През 2015 г. спрямо предходната година двете страни бележат над 80 на сто ръст на стокооборота. Българският износ нараства за една година с 90%, а кипърският износ за България - с 47 на сто. Кипър е шестият най-крупен инвеститор в България с инвестиции от около 2.1 млрд. евро. „Сигурен съм, че ще оцените и ще надградите този растеж. Това е много сериозно постижение и приветстваме всяка инвестиция от Република Кипър", посочи държавният глава. Президентът допълни, че страната ни ускорено модернизира инфраструктурата си и извършва амбициозни реформи в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването, администрацията.

По думите на Росен Плевнелиев, България се ползва с доверието на инвеститорите, като преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. отбелязват ръст от над 40%, като голяма част от тях са в нови производства и технологии. България също така е сред водещите в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, информационните и комуникационните технологии. Българската столица бе обявена за третата в Европа по брой на стартиращи нови компании в Европа. „Искаме кипърският бизнес да открие тази България, която предоставя сред най-добрите условия за правене на бизнес в Европа, на най-ниска цена. България създаде и първия високотехнологичен парк в региона - „София Тех Парк", допълни президентът и покани кипърския бизнес да се възползва от възможностите.

Президентът Никос Анастасиадис определи като изключително ползотворни разговорите с българските власти и открои европейското измерение като ос на сътрудничеството между България и Кипър. Никос Анастасиадис припомни, че страната е сред най-големите инвеститори в България и окуражи двустранния обмен на информация и на опит в приоритетни области като търговско-икономическото сътрудничество, енергетиката и туризма.

Кипър излезе по-силна от финансовата криза и се възстановява много бързо, посочи още президентът Анастасиадис. Страната преструктурира и рекапитализира банковия си сектор и предприе поредица от структурни реформи, които възобновиха достъпа на страната до международните капиталови пазари значително по-рано от други страни с подобни проблеми, подчерта кипърският президент, като запозна представителите на бизнеса с осъществяваните в страната ключови реформи, включително на пазара на труда и на данъчната политика.