Холандски конструктори създадоха електрически велосипед със соларни клетки
Секция: Технологии
25 Февруари 2016 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холандски конструктори създадоха електрически велосипед със соларни клетки

/КРОСС/Пак откриха колелото, ще кажат едни. Пак откриха слънцето, ще кажат други. И едните, и другите ще бъдат прави. Защото това е велосипед, който улавя слънчевата енергия, преобразува я и я използва за задвижване. Тук се появява и новаторският елемент.

Голямото постижение на група холандски конструктори е във вид на колело, което е напълно енергийно независимо, без нужда от зареждане в електрическата система. Получената от слънцето енергия е достатъчна, за да задвижи колелото. Тайната е в соларните клетки, вплетени в спиците на велосипеда, информира БНТ. 

Ние създадохме първия електрически велосипед със соларни клетки в каплите и спиците. Той може да се самозарежда през деня или докато се въртят педалите, казва Марк Петерс, директор на лаборатория за слънчеви приложения.
А какво се случва когато слънцето не е достатъчно? Няма причина за безпокойство, уверяват холандските изобретатели.

Най-голямото ни постижение, разбира се е, че намерихме решение на предизвикателството със сянката и ограничената светлина. Хората и студентите, които разработиха модела откриха един много интересен начин да се справят с това предизвикателство, чрез електроника. Но, не мога да ви кажа рецептата. Не и цялата. Поне засега, казва Марк Петерс.
Всъщност идеята за соларен велосипед въобще не е нова. Още през 80-те години на миналия век се появяват модели, задвижвани от слънчева енергия. Много от тях, обаче, трудно могат да бъдат наречени велосипеди. Наподобяват по-скоро подвижни соларни панели.

Петерс допълва: Искахме да създадем колело, което да не се отдалечава много от концепцията за класически велосипед.
И както изглежда са успели. Соларните велосипеди ще бъдат пуснати скоро на пазара. Цената на първите 100 бройки ще бъде 3 хиляди евро. Следващата партида ще поевтинее с 500 евро. И ... така нататък, следвайки принципа на навлизането на новите технологии в цикъла на масовото производство.