Разрешават гей браковете в Италия
Секция: СВЯТ
26 Февруари 2016 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разрешават гей браковете в Италия

/КРОСС/Със 173 гласа "за" и 71 "против" италианският Сенат одобри закона, легализиращ гражданския съюз, както между хетеросексуани, така и на еднополови двойки. Документът предстои да бъде подложен на гласуване и в долната камара на парламента преди да влезе в сила.

Премиерът на страната Матео Ренци определи гласуването като историческо. Законопроектът предвижда еднополовите двойки да имат право за разделяне на имуществото, както и на наследяване на имуществото на партньора.

От документа обаче отпадна текст, даващ на гей двойките право да осиновяват деца. Това предизвика реакцията на италианската организация на гейовете и лесбийките, според която законът е "предателски".

"Това е добър закон, в който обаче липсва една доста значителна част. Това е частта за осиновяването на деца от страна на гей двойките. За жалост при текущите политически условия колегите не проявиха воля, за да одобрят подобна клауза", коментира сенатор Росана Филипин.

В Италия до момента няма национално законодателство, легализиращо съжителството, нито браковете между хомосексуални двойки. Такива закони има на местно ниво в отделни общини.