Президентът Плевнелиев поздрави българите по случай 1 март
Секция: ПОЛИТИКА
01 Март 2016 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Плевнелиев поздрави българите по случай 1 март

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев поздрави всички българи по случай 1 март. Пожеланията за първа пролет бяха отправени по време на среща с представителите на Съюза на народните читалища в България по повод отбелязването на 160-годишния юбилей на общонародното дело у нас, чийто патрон е държавният глава. Президентът подари мартеници на своите гости.

„Чрез вас пожелавам на българите здраве и много радост през цялата година. Нека все по-често да посещават читалищата, които са храмовете на българската духовност и традиции. Честита Баба Марта! Радвам се, че сме заедно на този наш празник", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че българските читалища са уникални със своята духовна и хуманна мисия, която трябва да бъде подкрепяна и съхранена. „Българският народ трябва да е отворен към света, но и да помни нашата история. Благодаря ви, че като духовни центрове съхранявате и развивате богатите ни традиции", заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава изтъкна, че читалищата са пазители на мъдростта на народа, на заветите, оставени ни от предците ни. „Не е вярно, че нямаме цел и посока. Левски и възрожденците са ни завещали и цел и посока - да изградим чиста и свята република", подчерта Росен Плевнелиев. Според президента обществото ни трябва да се върне към възрожденския завет, който е бил написан във всяко училище след Освобождението - „Чрез просвета за България".

Държавният глава и представителите на читалищата обсъдиха програмата за честванията на 160-годишния юбилей на общонародното дело у нас, който ще бъде отбелязан с много събития в цялата страна през цялата 2016 г. Дискутирани бяха актуалното състояние и проблеми на читалищната дейност. Като израз на благодарност към българската държава за помощта й при съхранението и развитието на читалищното дело, държавният глава получи икона на св. Иван Рилски - закрилник на България, както и Кристалния символ, който ще е емблемата на юбилея.