Б. Борисов: Защитих колегата Станишев...случва се на всеки
Секция: ПОЛИТИКА
09 Март 2016 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Б. Борисов: Защитих колегата Станишев...случва се на всеки

/КРОСС/ „Колкото и да ви се струва странно, се опитах да помогна на колегата Станишев", каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за показанията, които е дал по делото срещу предшественика си. Премиерът каза още, че е запознал съдиите с огромния документооборот, който влиза всеки ден в Министерския съвет.

„Може да се случи на всеки...При това забързано ежедневие", посочи Борисов, цитиран от „Клуб Z".
На журналистическата забележка, че сам е инициирал делото срещу експремиера, той отговори, че това е, защото установил липсата на седемте секретни документа, заради които съдят Станишев, в деловодството на МС. След това подал сигнал до прокуратурата по надлежния ред, защото иначе щял да стане съучастник.
„Мисля същото! Единственото, което казвам, различно от тогава, е за огромния документооборот, който влиза в кабинета на министър-председателя", каза Борисов.
Действащият премиер сподели и личното си убеждение - че става въпрос за проявена небрежност, но все пак съдът ще решава.
Той повтори, че според него правилната съдебна реформа е и той, и Цветанов, и всички да се отдръпнат, и съдиите и прокурорите да оправят системата сами.
- Ами, отдръпнете се, де! - чу се от журналистите.
- Ами аз съм се отдръпнал - каза Борисов.
Борисов демонстрира стриктно процесуално поведение, като дойде пет минути преди началото на днешното дело.
Министър-председателят е свидетел по процеса за седем изгубени секретни документи по времето на мандата (2005-2009) на настоящия евродепутат С. Станишев.
Борисов влезе намръщен в залата и не говори пред журналисти. Заедно с него свидетели днес са някогашният военен министър Веселин Близнаков, бившият шеф на ДАНС Иван Чобанов и др.
Друг призован - ексшефът на ДАНС Иван Драшков, не се яви, а е представил болничен лист. Съдът засекрети заседанието.