ИПИ: Много възможно е настоящата КЗК да завърши проверката за горивата
Секция: ИКОНОМИКА
09 Март 2016 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: Много възможно е настоящата КЗК да завърши проверката за горивата

/КРОСС/ Това, което направи г-н Росен Желязков, стига действително да отразява тези мотиви, които той изложи, е нещо, което по-скоро заслужава адмирации. Не съм на мнение, че процедурата успя да произведе конкуренция за поста, а 11 човека се конкурират за 7 места в КЗК. Това е нещо, което изглежда като предопределен избор.

Това каза за предаването „Нещо повече" по "Хоризонт" Явор Алексиев от Института за пазарна икономика и допълни: Въпросът е защо и по линия на гражданското общество не видяхме по-голяма инициативност. Могат да бъдат номинирани, през различни политически партии и депутати, кандидатури на граждански експерти. Аз си мисля, че това, което предстои пред КЗК като разследвания, и което в момента тече като разследвания, може да е уплашило част от експертите, които биха могли да се нагърбят с тази задача и в държава, в която върховенството на закона е по-скоро лозунг, отколкото практика, е нормално много хора да се притесняват по-смело да стъпят в тази институция.

Експертът изрази надежда да бъде обявена нова процедура и да има по-голям интерес към постовете в КЗК. С уговорката, че е икономически а не политически коментатор, Алексиев заяви: Това, което имаме в момента като политическа класа в България, в огромната си степен има някакви зависимости и това е напълно нормално, особено предвид колко малка държава сме.

Според Алексиев е много възможно настоящата КЗК да завърши проверката за горивата. Резултатът от такава проверка обаче е само първа стъпка, а не краят на една процедура, коментира той.