За трета поредна година Мтел ще подкрепи фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Март 2016 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За трета поредна година Мтел ще подкрепи фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе

/КРОСС/Мтел ще подкрепи за трета поредна година международния фестивал „Мартенски музикални дни", който ще се проведе от 11 до 27 март в Русе. В 56-тото издание на фестивала за съвременна, класическа и джаз музика ще се включат над 700 участници от 14 страни. В програмата са предвидени над 40 събития, сред които 24 концерта в различни жанрове на музиката от барока до съвременната музика и джаза, премиери, артистични дебюти, образователни инициативи, изложби, майсторски класове и други културни събития.

В престижния музикален форум ще участват цигулковите виртуози Шломо Минц, Сирил Гарак, Итка Хоспрова, прочутият английски бароков ансамбъл „Academy of Ancient Music" с Павло Безносюк, Саксофонен квартет „Signum", Румънският национален оркестър, Колегиумът на Чешката национална филхармония в Прага. На русенската сцена ще се изяви и пианистът Жан-Бернар Помие, носител на най-високите отличия на Франция - Ордена за заслуги към нацията и Кавалер на Почетния легион.

България ще бъде представена от емблематични за класическата и джаз сцена имена като Веско Ешкенази, Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Мариета Петкова, блестящото клавирно дуо Генова-Димитров, Андрей Йоница, Пламена Мангова, Михаела Мартин, Александър Князев и други. Очаква се в „Мартенските музикални дни" участие да вземат артистите на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Пловдивската опера, Държавната опера в Русе, „Софийски солисти", ансамбъл „Музика Нова", както и оркестърът на Класик ФМ Радио.

Организаторите на фестивала ще продължат започналата миналата година инициатива за специална паралелна програма за деца - „Мартенски музикални дни Джуниър", която цели да насърчи интереса към класическата музика и която включва разнообразни и атрактивни формати, като перкусионен уикенд за деца, специална образователна програма на саксофонния квартет „Сигнум", както и популярния формат „Приказки за песента" с вокален ансамбъл „Акордати" и актрисата Антоанета Добрева - Нети.

Програмата на фестивала включва и Международна музикална академия „Проф. Саша Попов" с майсторски класове по пиано, цигулка и ударни инструменти, които са отворени за всички възпитаници на средните и висши музикални училища у нас и чужбина.

Историята на фестивала „Мартенски музикални дни" в Русе започва през 1961 година. През годините на русенската сцена са гостували Букурещката филхармония, Гевандхауз оркестър, Букурещкият радиооркестър, Санкт Петербургската филхармония, Д. Шостакович, С. Рихтер, К. Мазур, Г. Рождественски и т.н. Международният фестивал в Русе членува в най-голямата фестивална мрежа в света - Европейската фестивална асоциация (EFA). Носител е на престижния лейбъл „Европейски фестивал" по пилотния проект на Европейската комисия и ЕФА за 2015 и 2016 година.