The Nation: САЩ са готови да подкрепят всеки срещу Русия, дори и Ердоган
Секция: СВЯТ
10 Март 2016 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The Nation: САЩ са готови да подкрепят всеки срещу Русия, дори и Ердоган

/КРОСС/ В името на демонизирането на Русия САЩ са готови да подкрепят когото и да е, дори и тези, които представляват опасност, счита коментаторът на The Nation и бивш служител на Държавния департамент на САЩ Джеймс Карден, предаде РИА Новости.

Според Карден във военните кръгове и в аналитичните центрове на САЩ доминират тези, които той нарича „бойци на новата Студена война”. Тях, изглежда, нищо не ги плаши така, както перспективата за мир в Сирия.

Те разбират, че следващият етап от мирните преговори вероятно ще завърши успешно, затова са техните напъни да подкопаят процеса. Втората им цел е да влошат американско-руските отношения.

Карден дава примери как тези опити се реализират във военните кръгове, в аналитичните центрове и в медиите.

В частност политическият коментатор припомня скорошно изказване на главнокомандващия ВВС на НАТО в Европа Филип Брийдлав пред сенатската комисия по въоръжените сили. Там той заяви, че пред САЩ и НАТО има две опасности: руската агресия и нарастващата нестабилност на южния фланг. После добави, че Москва и Вашингтон нямат общи интереси в сферата на сигурността.

Карден припомня „Американско-украинския диалог по сигурността”, на което се изказал експертът от Американския съвет по международна политика Стивън Бленк. Той съобщил на всеослушание, че Владимир Путин „не може и няма да се спре” и че САЩ са длъжни „да спрат Путин, защото няма кой друг да го направи”.

Дадени са и достатъчни примери от медиите, например на Евелин Фаркас, бивш служител в Пентагона, наблюдаващ отношенията с Русия. Тя пък призовава Конгресът „да направи много повече, за да спре Путин”, включително да снабди с оръжие Украйна, Грузия и Молдова.

След всичко това не е трудно да си представим, че „новите бойци на Студената война няма да се спрат пред нищо в името на подкопаването на руско-американските отношения“, прави изводи коментаторът на The Nation.