Председателят на ДАЗД: Необходимо е изграждането на единна система за мониторинг на насилието над деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Март 2016 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАЗД: Необходимо е изграждането на единна система за мониторинг на насилието над деца

/КРОСС/„Един от основните проблеми в България е събирането на данни за децата, пострадали от насилие. В момента информацията се събира и обработва по различни показатели, което я прави разпокъсана, с недостатъчно данни за степента на въздействие, за рисковите фактори и свързаните с тях нагласи и социални норми. Затова трябва да бъде политически подкрепен процесът на изграждане на стабилна система за получаване на данни и убедителни доказателства за предотвратяване и справяне с насилието, както и разработването на инструменти за мониторинг и индикатори за установяване на инциденти и пренебрегване на деца", заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева по време на конференцията „Сигурност за нашите деца". Форумът на Фондация „За нашите деца" е посветен на мерките и дейностите по превенция на насилието, прилагането на насоки за сигурна семейна среда и ролята на мъжете в отглеждането на децата.

Чрез взаимодействието на различни специалисти в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Смолян и Монтана, се постигат устойчиви резултати, създава се подкрепяща среда, в която децата се отглеждат без насилие, подпомага се реализирането на индивидуалните им качества и се подкрепят родителите при упражняването на техните права чрез подходящо ръководство и насоки.

„Предизвикателство пред страната ни и пред системата за закрила е и въвеждането на национални стандарти за благосъстоянието, здравето и развитието на детето, защото осигуряването на тези условия е крайната цел на полагането на грижи и закрилата на децата. В момента за много момичета и момчета детството може да се опише с думата „страх". Затова е изключително важно да разпознаваме симптомите на насилие над деца и да създадем защитена среда за живот и развитие", подчерта Г-жа Жечева. Тя припомни, че за гарантиране на правото на детето на закрила от насилие преди 6 години бе подписан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Извършваният ежегоден мониторинг от ДАЗД показва, че създадените на местно ниво мултидисциплинарни екипи имат много добра координация при проучването на сигнала за дете в риск и предприемането на последващи мерки. Данните показват тендеция за увеличаване на случаите на насилие, като най-много са свързани с физическо насилие. Това нарастване се забелязва и в подаваните в ДАЗД жалби и сигнали, както и от обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111.

„Трябва да се борим за всяко детство. Да израснеш в сигурна среда не е привилегия, а право на всяко дете", заяви патронът на събитието Н.пр. Ема Хопкинс - посланик на Великобритания
Гости на конференцията бяха г-жа Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ за България, г-жа Мая Манолова - омбудсман на Р България, и г-н Лазар Лазаров - заместник-министър на труда и социалната политика.