Олимпийският медалист Надя Команечи разказва за изпитанията в кариерата си в новия епизод на “Преследвайки златото“
Секция: СПОРТ
11 Март 2016 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Олимпийският медалист Надя Команечи разказва за изпитанията в кариерата си в новия епизод на “Преследвайки златото“

/КРОСС/ На 14-и март, понеделник, в 20.00 часа новият епизод на предаването „Преследвайки златото" по Евроспорт 1 ще разкаже една от най-впечатляващите истории в съвременния спорт - тази на петкратния златен медалист в гимнастиката Надя Команечи.

Вторият епизод от поредицата „Преследвайки златото" ще пренесе зрителите на пътешествие през легендарната кариера на Команечи и върхът на Олимпийските игри през 1976 г. в Монреал, където 14-годишната тогава румънка се превръща в първата гимнастичка, получила най-високата оценка „10.0". В момента Команечи живее в САЩ и продължава да вдъхновява стотици да превърнат спорта в път към своето лично израстване.

В 30-минутния епизод ще видим още историята на Каталина Понор, определена от Команечи като най-добрата румънска гимнастичка за последните две десетилетия. Понор има спечелени пет медала от Олимпийски игри, сред които и три златни от олимпиадата в Атина през 2004 г. В рубриката на предаването „Технологично" зрителите ще се запознаят с техниката, уменията и смелостта, необходими на една гимнастичка, за да се състезава в упражнение на греда.

Последната участничка в епизода е състезателят по таекуон-до Рахеле Асемани, която се изправя пред изключителни геополитически пречки, за да успее да постигне своята олимпийска мечта. Родена в Иран през 1989 г., тя е бежанец, живеещ в Белгия без статут на местен поданик и е готова на всичко възможно, за да получи шанса да се състезава в Олимпийските игри в Рио де Жанейро тази година.

Моменти от интервюто с Надя Команечи:

За нейните първи Олимпийски игри в Монреал през 1976 г.
„Бях много изненадана от множеството хора, които присъстваха, и от шумотевицата, която създаваха. Бях уплашена, затова си помислих: Аз не съм на голямата сцена, а в гимнастическия салон." Опитах се да направя нещата по-малки, отколкото изглеждаха.

За 1976 г.:
Не участвах в Олимпийските игри, за да създам история, а за да покажа това, което можех. Нямах идея, че тези десетки ще променят не само историята, но и живота ми."

За преместването й от Румъния в САЩ:
Тогава не разбирах защо не ми позволяват да напусна Румъния. Аз съм амбициозен човек и вярвах, че ако имам шанса да замина, трябва да го направя. Затова когато получих тази възможност, емигрирах от Румъния.

Евроспорт, спортният телевизионен канал на Discovery, свързва фенове и спортисти по време на най-големите спортни събития. Неговите канали, Eurosport 1, Eurosport 2 и Eurosport News, достигат до повече от 243 милиона абоната в 99 държави в Европа, Азия, Африка и Средния Изток. Eurosport.com е най-големият спортен уебсайт в Европа с над 23 милиона посетители месечно. Eurosport Player дава неограничен достъп до най-големите събития от спортния календар, на разположение по всяко време и на всяко устройство в 52 държави. Eurosport Events е специализиран канал в управлението и популяризирането на международни спортни събития. Повече информация можете да намерите тук: corporate.eurosport.com