Испанският парламент гласува против споразумението на ЕС с Турция за бежанците
Секция: СВЯТ
11 Март 2016 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испанският парламент гласува против споразумението на ЕС с Турция за бежанците

/КРОСС/ Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20 декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския проблем, съобщават в. „Ел Паис" и останалите испански медии. Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес „срамен", „незаконен" и „неморален".

Позицията на Испания обаче ще бъде изразена на предстоящата на 17 и 18 март Среща на върха на ЕС в Брюксел от все още действащия премиер Мариано Рахой, чиято Народна партия единствена подкрепи проекта на ЕС в парламента.

Ново испанско правителство така и не е сформирано все още поради невъзможност да се постигне компромис между различните политически сили в Националния конгрес. Рахой и съпартийците му смятат, че тяхното правителство продължава да е легитимно и ще защитят в Брюксел позицията, която те смятат за правилна. Останалите депутати и партии в парламента обаче, които са мнозинство, настояват, че това правителство изпълнява само служебни функции и няма пълномощия да взема подобни стратегически решения в разрез с волята на законодателния орган.