София вдига тройно таксата за регистрация на таксита
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2016 21:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София вдига тройно таксата за регистрация на таксита

/КРОСС/Тройно по-висока такса ще плащат за регистрация шофьорите на таксита в София. Вместо досегашните 50 лв. услугата вече ще струва 150 лв. за автомобил.

Документът обаче ще важи не една година, а три. Това става ясно от промени в наредбата за общинските такси и услуги, която е качена на сайта на Столичния общински съвет.

В проекта се посочва, че мотивите за промяната са новите правила в Закона за автомобилните превози, с които се въвежда минимален срок на разрешенията от 3 г. Записано е, че последната актуализация на цените на услугата от 2008 г., а е въведен нов софтуер, допълнителна защита на документите срещу фалшификация и част от стоянките заемат места в синята и зелената зона, за които гражданите плащат престой за паркиране, а такситата ги ползват безплатно.

Променят се и цените за издаване на дубликат на разрешението, холограмен стикер и 2 светлоотразителни идентификационни номера за таксиметров превоз. Вместо 30 лв. за услугата вече ще се плащат 90 лв.

С нови цени ще е и издаването само на дубликат на разрешението - за първо издаване ще се плаща 60 лв., за второ - 120 лв. , и за трето - 150 лв.

По данни на Столичната община в София има регистрирани около 6000 таксита.