БЛС вероятно ще обжалва решението на НЗОК за служебен рамков договор
Секция: Здраве
22 Март 2016 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЛС вероятно ще обжалва решението на НЗОК за служебен рамков договор

/КРОСС/ НЗОК се подготвя да въведе нов служебен рамков договор, който отново е в нарушение на законовата уредба, на законови актове и обезсмисля всички преговори, каза д-р Галинка Павлова - заместник-председател на БЛС и допълни: „Въведоха се нормативни промени, които са неясни, недобре обмислени и не са достатъчно обществено обсъждани, прибързано сътворени и създават несигурност и непредсказуемост, едно напрежение и в пациенти, и в лекари. Защо тогава ние водим преговори? Защо БЛС служи като параван на политиците, за да могат те в крайна сметка да направят това, което са решили? Това опорочава целия процес".

Д-р Павлова каза още, че БЛС вероятно ще обжалва пред съда решението на НЗОК за въвеждането на служебен рамков договор: „Ние сме отговорни хора и ще държим нещата да се спазват така, както са нормативно към момента предвидени. БЛС има на 25-ти Национален съвет, в който ще вземе решение за своето поведение за отстояване на правата и на гражданите, и на пациентите, и на лекарите. Ние няма да спрем дотук и ще водим своята борба, за да отстояваме отговорностите, които са ни възложени. Обмисля се какво да бъде поведението на лекарите. Чуват се гласове от колеги от страната, че ще спрат да работят по договор със Здравната каса. Ако това се случи, това ще бъде съществен проблем.

Днес ще се проведе конференция „Диагноза: Българско здравеопазване, състояние, лечение, перспективи", посветена на проблемите в здравеопазването в България.