„Балканите - споделеното наследство" в Градската художествена галерия
Секция: КУЛТУРА
24 Март 2016 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Балканите - споделеното наследство" в Градската художествена галерия

/КРОСС/ В Градската художествена галерия в София, днес от 18:00 ч., ще бъде открита изложбата „Балканите - споделеното наследство".  Този фотографски проект, превърнал се в представително издание за паметниците на българската култура от Античността до епохата на Възраждането, е иницииран и реализиран от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Като част от програмата за отбелязване на 25-годишнината на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" изложбата ще бъде представена за първи път в България.

Културното събитие ще бъде съпътствано от майсторски клас "Фотографията, като способ за съхранение на културно-историческото наследство", в който освен фотографът Иво Хаджимишев, лектори ще бъдат изкуствоведите проф. Иван Маразов и доц. Ралица Русева.

Майсторският клас ще постави началото на новата магистърска програма „Художествена фотография" - плод на партньорството на университета с емблематични имена, сред които и това на Иво Хаджимишев.

Огромното натрупване на богати културни пластове е характерно за Балканския полуостров.

Този кръстопът в географския , политическия и културния смисъл на думата е бил винаги привлекателен за "нашествениците" . Някой от тях са били отблъсвани или са отминавали, а други са се задържали, пуснали са дълбоки корени, създали са своите държави, родили са империи, които на свой ред са се претопили. Но всеки е оставил своите следи, част от които са в културните пластове, върху които са разположени сега съществуващите държави. Границите са пулсирали като приливите и отливите. Водили са се тежки, често безсмислени - бих си позволил да кажа понякога братоубийствени войни, но наследените от предшествениците богатства / привнесени, или създадени на място/ са оставали в станалата обща основа - на територията на Балканския полуостров, независимо от геополитическите промени на повърхността, за да бъдат откривани в последните столетия - до ден днешен. И тези безценни паметници са имали и имат интересна съдба. Значителна част от тях все още трябва да бъдат търсени в европейските или отвъдокеанските колекции, други са съхранени тук - в музеите и архивите на днешните балкански срани.

Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя добронамерен опит - без претенции и възможност за всеобхватност в този камерен формат.

Идеята беше подкрепена от STICHTING HORIZON Netherlands - Naarden.
Тук искам да изкажа своята благодарност на всички членове на фондацията, обитаващи три държави - Великобритания, Холандия и Германия, за тяхното доверие и безкрайно търпение.

В началните ни разговори по тази идея беше решено да се структрурира екип от експерти, които да бъдат поканени да напишат обзорни въвеждащи текстове за Античността и Средновековието, и да бъдат основни консултанти в бъдещата работа.

Беше решено също така, когато това е възможно, в тази група да бъдат включвани и учени от съответните страни, които да коментират свободно от своя гледна точка паметниците на културата, включени в проекта.

Роди се и идеята да бъде поканен френски хуманитарист, който да посети в процеса на развитието на проекта държавите , обект на нашето внимание, за да опише своите впечатления / в традициите на френските пътеписи от 18 - 19 век/ от Балканите днес - в началото на ХХI век.

Както обикновенно се случва, заснетият материал се оказа десетки пъти повече от предвидения обем на изложбата и книгата.
Още преди генералното съставяне на тази изложба част от заснетите материали послужиха за съставянето на колекцията " The Manuscript Heritage of the Balkans VI - XVIII century".

В същото време бяха издадени две фототипни издания с уникалните манускрипти от
Албания:" BERATUS I, 6 th. century", и "BERATUS II, 9 th century", както и каталогът "Сиянието на Византия - украсени гръцки ръкописи от Балканите" придружител на едноименната изложба - създадени по повод на XXII Международен конгрес за Византийски изследвания състоял се в София - България през 2011 година.

Ето така стъпка по стъпка се създадоха тази изложба и книгата.

Трябва да кажа, че съм дълбоко признателен на всички хора, които по един или друг начин се включиха в този проект със своите знания, висока култура и талант те направиха всичко възможно, за да подпомогнат тази странна на пръв поглед идея :
да създадем заедно един положителен образ на Балканксите страни, чрез който без комплекси за малоценност да напомним на Света за богатото културно наследство по нашите земи, което днес - в началото на ХХI век ни обединява.