България изпрати хуманитарна помощ за мигрантите в транзитния център Табановце в Македония
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2016 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България изпрати хуманитарна помощ за мигрантите в транзитния център Табановце в Македония

/КРОСС/ Два камиона с хуманитарна помощ отпътуваха рано тази сутрин от София за бежанците и мигрантите в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония. 

Дарението се прави по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов. Със съдействието на Българския червен кръст (БЧК) и на български фирми-производители доброволно бяха осигурени хранителни продукти и минерална вода.
„Изпращането на тази хуманитарна помощ е израз на солидарността на премиера Борисов и на българската държава към бедстващите хора", заяви пред журналисти началникът на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която координира и участва в предоставянето на дарението.
Г-жа Тотева посочи, че правителството следи внимателно обстановката в съседните страни и при необходимост страната ни ще продължи да оказва помощ според възможностите ни. Тя уточни, че дарението е съгласувано в телефонния разговор на премиера Борисов и македонския президент Георге Иванов миналата седмица, когато бяха договорени и съвместни мерки за повишаване контрола по българо-македонската граница и пресичане на нелегалните канали за трафик на мигранти.
„Това е третият конвой, който организираме по инициатива на Министерския съвет. Първият беше до Унгария. Пак бяхме два камиона, но желанието там беше да изпратим одеяла, чаршафи и палатки. Миналата седмица направихме втори конвой до Гърция, където също занесохме одеяла, палатки и възглавници", посочи Николай Величков, началник на отдел „Логистика" на БЧК, който участва в акцията по предоставянето на хуманитарната помощ за мигрантите в транзитния център Табановце в Република Македония.
Около 1500 жени, деца и мъже са блокирани към момента в транзитния център в Табановце.