Безплатни скринингови прегледи в Белодробната болница в Бургас
Секция: Здраве
24 Март 2016 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатни скринингови прегледи в Белодробната болница в Бургас

/КРОСС/ Белодробната болница в Бургас отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата с безплатни скринингови прегледи, съобщиха от Регионалната здравна инспекция-Бургас. Днес и утре в здравното заведение от 09.00 часа - 17.00 часа ще се проведат безплатни скринингови прегледи и консултации за ранна диагностика на туберкулоза, по повод 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата.

Все по-често млади хора се разболяват от туберкулоза, каза управителя на белодробната болница д-р Евелина Трошанова. Промен е профилът на болните, както и демографската им характеристика. Случаите в Бургаска област за 2015 са се увеличили с 35 спрямо 2014. 106 души са се лекували, като от тях 70 са мъже, а останалите - жени, показват данни на регионалната здравна инспекция. Най-много болни е имало в Бургас - 50 души. Само за първите два месеца на тази година са установени 21 нови случая.

РЗИ- Бургас в партньорство с Община Бургас, Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - гр. Бургас за поредна година организира кампания, чиято цел е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословен начин на живот. Дейностите за отбелязване на Световния ден за борба с туберкулозата включват организиране и провеждане на лекции и беседи с деца, ученици, родители, медицински специалисти от областта по теми свързани с профилактика на туберкулозата, както и здравно - информационна кампания сред населението. Екипи ще посетят Камено, Средец, както и к-с "Меден рудник".