Бившият шеф на ЦРУ подложи на унищожителна критика действията на службите в Европа
Секция: СВЯТ
25 Март 2016 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият шеф на ЦРУ подложи на унищожителна критика действията на службите в Европа

/КРОСС/ Европа започва в някои неща да налучква пътя за развитие на службите за сигурност, коментира бившият шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън по повод кървавите атентати в Брюксел.

Според него Европейският съюз не е естествен фактор за националната сигурност. Той подложи на унищожителна критика действията на службите в Европа в предаване на ВВС.

Хейдън подчерта, че стандартите в различните държави членки на Евросъюза са изключително неравномерни. И даде за пример Франция и Великобритания, където службите за сигурност са „много добри". Тайните служби в скандинавските страни пък били „добри, но много дребни" по негово мнение.

Всички останали служби в различните страни Хейдън определи само като „малки". Бившият началник на ЦРУ се спря особено на разведката и полицията в Белгия. Според него те били малки, без необходимия финансов ресурс и с ограничени законови възможности. Честно казано, заяви Хейдън, те работят за правителството, което си има собствени цели и предизвикателства в общото управление.

Той е убеден, че отделните служби на Стария континент поддържат по-добри връзки и са по-добре кооперирани с американските служби, отколкото една с друга в Европа. Хейдън защити решението на Обама да отиде на баскетболен мач в Куба въпреки атентатите в Брюксел, защото така президентът игнорирал възможно чувство на победа у джихадистите и показвал, че сред американците няма паника.

Отдавна в Европа се знае, че отделните служби за сигурност не са добре координирани помежду си и се развиват на различна скорост. Затова сега се обмисля създаването на обединен съюз по сигурността на Европа.