Маргарита Попова: „Нашето го помним, чуждо не искаме“
Секция: ПОЛИТИКА
26 Март 2016 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарита Попова: „Нашето го помним, чуждо не искаме“

/КРОСС/„Истината я знаем, нашето го помним, чуждо не искаме и никому не желаем отмъщение". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на официалното честване на Деня на Тракия при столичния паметник „Одринска епопея".

Днес, 26-ти март, България отбелязва 103 години от Одринската епопея. Крепостта е превзета през 1913 г. от армията ни по време на Балканската война (1912-1913).

Истината е за тракийски погром и за етническо прочистване на тракийките земи, а не за мирно съвместно съществуване, категорична беше Попова. По думите й на днешния ден трябва да стиснем ръцете си в юмрук и да кажем, че обичаме родината и няма да отстъпим от справедливи и родолюбиви каузи.

„Кой от нас днес, който познава историческата истина и търси историческата справедливост, може да забрави Булгаркьой, Малко Търново, Арда", запита Попова и продължи: „Можем ли да не си спомним писъците на жените и децата, прогонени и изклани от българските землища и докога ще погребваме националните си идеали?"

Според вицепрезидента на България на днешния ден трябва да си спомним за славната Българска армия, която е действала така, че и до днес в учебниците по военно и тактическо изкуство да се говори за войнската чест, доблест и героизъм на тези, които превзеха непревземаемата Одринска крепост.

По думите на Попова се правят опити националната ни идентичност да бъде размивана, а това ще раздели обществото и ще го фрагментира. Тя е категорична, че всяка фрагментация намира своя политически говорител.

В своето слово вицепрезидентът изтъкна и това, че не сме могли да изградим достолепна политическа и дипломатическа елитна класа, които да знаят как се води независима самостоятелна външна политика. В контекста на актуалната обстановка Попова подчерта, че армията и българските служби, които охраняват границите ни, са способни да ни защитят.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов благодари на вицепрезидента за това, че дава пример как политиците трябва да се отнасят към историята ни. Венци в знак на признателност към загиналите бяха поднесени от председателя на Народното събрание, от министър-председателя, вицепрезидента, министъра на отбраната, кмета на столицата, парламентарната група на БСП и др.