Най-известните сосове по света
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Март 2016 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-известните сосове по света

/КРОСС/В ястията, които консумираме, основно вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската „salsa", която означава осолени. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба. Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят. Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти; в салата наричан дресинг, към топли и студени ястия и предястия. В днешно време, приготвянето на сос се е индустриализирано и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но най-вкусните си остават прясно приготвените. foodpanda, подбра най- известните сосове в световната кулинария.

1. Сос Беарнез - това е френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло,  жълтъци, бяло вино и лук. Подправя се с естрагон, сол, черен пипер и оцет. Подходящ е за добавка към яйца и месо.

2. Сос Бешамел - бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

 3. Сос Уорчестър - най-известният Британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.

 4. Соев сос- произлиза от Китай и един от най- полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.  

 5. Сос Песто- един от най- популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.

 6. Сос Холандез-  още един френски сос, който най-вероятно свързвате с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от белтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон.