Oilprice: Руската операция в Сирия нанесе удар по турската енергетика
Секция: СВЯТ
29 Март 2016 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Oilprice: Руската операция в Сирия нанесе удар по турската енергетика

/КРОСС/ Руските санкции донесоха много проблеми на Анкара, но още по-големи трудности Турция преживя във връзка с това, че успешното завършване на операцията на руските ВКС разруши всички перспективи на турската енергетика, пише Oilprice, цитиран от РИА Новости.

След конфликта с Русия положението на турската икономика стана незавидно. От 2002 година Турция бе зависима от руския природен газ и петрол. При това Турция не се притесняваше от факта, че връзките ѝ с други държави в областта на енергетиката са слабо развити, отбелязва авторът на статията.

С надеждата да понижи зависимостта си от Русия, Турция подписа споразумение за доставяне на газ с Катар. Заради този договор Анкара пое голям риск, тъй като газопроводът между двете страни трябваше да минава през Сирия, Ирак и кюрдски територии.

Турция се надява, че Дамаск и кюрдите ще загубят в сирийския конфликт и равновесието на силите в района ще се промени. За да постигне собствените си цели Анкара нямаше нищо против да укрепи отношенията си с терористични организации, включително и Даеш (“Ислямска държава”), пише изданието.

Обаче след успешното завършване на операцията на руските ВКС в Сирия джихадистите постоянно търпят поражения, а противниците на Анкара все повече засилват позициите си. Русия наруши и без това крехките планове, които Турция строеше в областта на енергетиката, подчертава авторът на статията.

“Руската военна операция и укрепването на режима на Асад сложи край на проекта за газопровода Турция-Катар”, пише Oilprice.