Управляващите вдигат заплатите на членовете на ВСС на 6900 лв. на месец
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2016 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управляващите вдигат заплатите на членовете на ВСС на 6900 лв. на месец

/КРОСС/Близо 6900 лева ще стане заплатата на повечето от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), ако бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така възнаграждението на член на съвета ще скочи с около 800 лева, пресметна "Правен свят".

Миналата седмица, докато правната комисия обсъждаше на второ четене измененията в ЗСВ, депутатът от БДЦ Емил Димитров-Ревизоро ожали членовете на съвета, които щели да ходят по бански и джапанки, ако им бъдат орязаните парите за участия в комисии и заседания, каквото е предложението на министерството на правосъдието. Заради това Ревизоро даде гениалната идея - заплатите на кадровиците да бъдат приравнени с тези на тримата големи в съдебната система, а не на съдия във върховен съд, както е сега. Така, на практика, възнагражденията на ВСС скачат и те ще се превърнат в едни от най-скъпо платените чиновници. Идеята му бе радушно приета от депутати от БСП и ГЕРБ.

Как се формират сега заплатите на изборните членове на съвета?

Според чл. 29 от ЗСВ възнаграждението им е равно на възнаграждението на съдия от върховен съд. Последната актуализация на заплатите в съдебната система е от 1 ноември 2015 г., когато те бяха увеличени с 12%. Така основната заплата на съдия във ВКС стана 3493 лева, което е и основното възнаграждение на член на съвета.

Върху тази сума обаче се начислява и процент за прослужено време. В съдебната система той е най-висок - 2% за всяка календарна година трудов стаж, но не повече от 40 на сто (чл. 5 от Правилата за определяне на месечното възнаграждение на изборните членове на ВСС, приети през 2007 г. от първия постоянно действащ ВСС.) Само за сравнение - процентът за прослужено време на президента е 1.6, а на депутатите - 1 на сто.

Въведеното ограничение до 40% за прослужено време обаче не важи за магистрати, които преди 2007 г. са придобили право на клас над 40 на сто - те запазиха процента, който са натрупали до тази година. По тази причина в съвета има и членове, които получават над 50% допълнително възнаграждение за стаж.

Според същите тези правила за една година трудов стаж и професионален опит, придобит извън органите на съдебната власт, но на същата, сходна или със същия характер длъжност, допълнителното заплащане е 1.5%. Т.е., ако човек е бил адвокат, класът му е от процент и половина, но ако цял живот е бил съдия и прокурор, класът е 2 на сто.

Така, с процента за прослужено време, заплатата на член на съвета става средно 4890 лева. Към тази сума обаче се прибавят още едни 35% - за участие в състава на комисии на съвета и за участие в заседанията на същите тези комисии. Това са още 1223 лева и с тях размерът на възнагражденията на кадровиците става 6113 лева, пише още "Правен свят".

Многократно през годините медиите писаха, че не е редно те да получават тази добавка, защото ВСС е постоянно действащ орган и е законово задължение на членовете му да участват в комисии, да обсъждат различни въпроси и проблеми и да взимат решения. Това е същностна част от работата им, за която те взимат заплати. Но както първият постоянно действащ съвет, така и този, не се отказаха от тези допълнителните пари.

Какво ще стане, ако се премахнат процентите за участия в комисии, а заплатите на изборните членове на съвета се приравнят с тези на тримата големи? Краткият отговор е, че заплатите им ще се увеличат.

По закон заплатите на шефовете на ВКС и ВАС и на главния прокурор са 90% от тази на председателя на Конституционния съд. Неговото възнаграждение пък е средно аритметично на заплатите на президента и председателя на Народното събрание.

Според Правилника за организацията и дейността на НС възнаграждението на председателя на парламента е 55% по-високо от заплатата на депутат, която пък се равнява на три средномесечни в обществения сектор. Според последните данни тя е 1023 лева, т.е. заплатата на народен представител е 3069 лева, а на председателя на НС - 4757 лева.

Възнаграждението на президента е равно на две депутатски заплати, т.е. 6138 лева. Сметката показва, че председателят на КС взима 5447 лева.

90% от тази сума е 4903 лева - това е основното възнаграждение на тримата големи в съдебната система, т.е. такова ще бъде и на изборен член на съвета, ако промените в ЗСВ минат на второ четене в пленарна зала.

Към тази сума обаче отново ще се прибави 40% клас и така заплатата на кадровик става средно 6864 лева.

До тук са парите, които получават като месечна заплата. Отделно членовете на съвета всяка година взимат две средномесечни заплати в бюджетния сектор за дрехи, осигурени са им ведомствени жилища, за които наемът е по-нисък от пазарния, ползват служебен транспорт, имат служебни телефони, осигуровките им са за сметка на бюджета и т.н.

Толкова са бедни, че всеки момент ще тръгнат по бански и джапанки на работа.