Проектът "Дестинация Рила" се мести в Косово
Секция: Туризъм
31 Март 2016 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проектът "Дестинация Рила" се мести в Косово

/КРОСС/Мегапроектът "Дестинация Рила" за зимен курорт върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня вече е в миналото. Френският консорциум, който искаше да инвестира у нас, се пренасочи към Косово.

Плановете са Брезовица, ски-курортът разположен в Шар планина, да се превърне в най-големия зимен комплекс на Балканите.

Консорциумът, в който влизат компаниите MDP Consulting, Egis, Compagnie des Alpes, вече е подписал споразумение с косовското правителство за започване съществена работа по проекта.

"Ню Йорк Таймс" в обозначена като реклама статия дори отбелязва, че за местните проектът звучи прекалено хубаво, за да е истина и не вярват, че той ще се осъществи.

Инвестицията ще бъде 410 млн. евро, което ще я превърне и в най-голямата за младата държава.

До края на май месец консорциумът трябва да финализира финансовата част от договора, което значи, че работа по изграждането на мегапроекта ще започне това лято.

Комплексът в Брезовица ще разполага със 7000 легла, над 160 км писти и високоскоростни лифтове.

"След като френските инвеститори в Рила Дестинейшън се сблъскаха с перспективата 15 години да доказват, че под някоя трънка нямало глухар и съответно избягаха от България с 200, Компани де Алп бяха приети радушно в Косово", коментира новината във Фейсбук Владимир Каролев, който е един от привържениците на разрастването на родните зимни курорти и често влиза в спор с еколози по темата.

Тома Белев от "Зелени Балкани" коментира пред OFFNews новината с думите: "Това доказва, че във Франция и България се спазва законодателството и не се строи в национален парк".

Шар планина е именно национален парк, но комплексът ще бъде разположен в част от него.

Такива бяха плановете и в България, което се оказа и основен проблем за инвеститорите. Други пречки бяха плановете за управление на планините, политическата нестабилност и екологични притеснения.

У нас "Дестинация Рила" бе представен още при първото правителство на ГЕРБ, а най-много за проекта се говореше по времето на кабинета "Орешарски". До съществена реализация така и не се стигна.