В. Енчев: България не е Източна Румелия. Посланик Гьокче трябва да бъде отзован
Секция: ПОЛИТИКА
10 Април 2016 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Енчев: България не е Източна Румелия. Посланик Гьокче трябва да бъде отзован

/КРОСС/ Партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет" призовава министъра на външните работи Даниел Митов да приложи клаузите на Виенската конвенция и да отправи остър протест пред турската страна срещу недопустимото поведение на посланика на Турция в България.

„След като в края на 2015 г. турският посланик в София Сюлейман Гьокче открито се намеси във вътрешните работи на България, оказвайки натиск върху активисти на Движението за права и свободи, днес той отново погази Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.", се посочва в декларация на партията по повод присъствието на посланик Гьокче на учредителния конгрес на партия ДОСТ.

За тази цел българският посланик в Анкара трябва да връчи нота в турското външно министерство, а българското МВнР - да използва съответните дипломатическите канали и задейства процедура за отзоваването на посланика. 

Независимите държави не толерират подобни действия на чужди посланици и незабавно ги отзовават. Ако МВнР не реагира на поредната провокация на турския посланик, това ще означава, че България доброволно се отказва от държавния си суверенитет и е със статута на Източна Румелия, отбелязва председателят на партията Велизар Енчев.