Главният прокурор на Турция идва на двудневно посещение у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Април 2016 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният прокурор на Турция идва на двудневно посещение у нас

/КРОСС/ Делегация, водена от главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа, е на двудневно посещение у нас.

С българския си колега Сотир Цацаров, Акарджа ще обсъждат бежанската криза, терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Главният прокурор на Турция ще бъде приет и от първите мъже в държавата - президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Визитата на Мехмет Акарджа идва два месеца след като стана известно, че Турция е издала забрана почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски да влизат на нейна територия. За това съобщиха турски медии, като информацията беше потърдена и от турското посолство у нас.

Малко преди забраната излезе информация от турските служби, че около 50% от контрабандните цигари, иззети в Турция през 2014 г., са от български произход - от марките на "Булгартабак" Prestige, ММ и Victory. Главният прокурор на България Сотир Цацаров обаче заяви, че турските власти не са сигнализирали българската прокуратура за разследвания за контрабанда на български цигари в страната.

От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че посещението на ръководената от Мехмет Акарджа делегация е в рамките на подписаното през 2014 г. Споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Република Турция и Прокуратурата на Република България. Документът предвижда обмен на информация и добри практики между прокуратурите на двете държави, периодични двустранни срещи и провеждане на обучения. До момента са разменени три визити между главните прокурори на България и Турция, провеждани са и обучения на прокурори от двете страни, пишат от обвинението.