Путин поздрави екипажа на МКС по случай Деня на космонавтиката
Секция: Русия
12 Април 2016 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поздрави екипажа на МКС по случай Деня на космонавтиката

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поздрави космонавтите и служителите в космическия отрасъл по случай Деня на космонавтиката, който се отбелязва днес, предаде ТАСС.

Алексей Леонов – първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос, пристигна днес на строящия се космодрум „Восточний“ и доложи на държавния глава за откриването там на паметник на Юрий Гагарин.

От ситуационния център в Кремъл Путин се свърза във видео-конференция с интернационалния екипаж, намиращ се на Международната космическа станция (МКС) и монтажно-изпитателния корпус на космодрума „Восточний“. „Искам да поздравя всички вас по случай празника – в Русия се отбелязва Деня на космонавтиката, днес ние отбелязваме и юбилей – първия полет на човек в Космоса, легендарния полет, полета на Юрий Гагарин“, каза Путин.

Той пожела успех в работата на работещите в орбита космонавти и астронавти.

Космонавтът Юрий Маленченко, извършващ шестата си експедиция в Космоса, увери, че опитът, натрупан през 55-те години на пилотируемата космонавтика, „ще бъде съхранен“. „Днес ние се научихме да правим много неща и ги изпълняваме успешно в програмата на МКС с нашите приятели и партньори“,  отбеляза той. Космонавтът от НАСА Тимъти Купър се обърна към Путин на руски език и нарече днешният Ден на космонавтиката „фантастично събитие“.

Осъществявайки връзка с „Восточний“, където заедно с Леонов присъства и първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова, руският президент отбеляза, че тази нова площадка се създава „за работа най-вече в интерес на различните отрасли на икономиката и за развитието на сътрудничеството с международните и чуждестранни партньори“.