Студенти от АУБ поставят първия фолклорен спектакъл в историята на университета
Секция: КУЛТУРА
14 Април 2016 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от АУБ поставят първия фолклорен спектакъл в историята на университета

/КРОСС/Историята на „Ветрената мелница", написана от певеца на българското село Елин Пелин, ще оживее на театралната сцена в Американския университет в България. Спектакълът се организира от фолклорен клуб "Самодива", който обедини усилия с дамите от женски фолклорен ансамбъл "Светлина", за да вдъхнат живот на един разказ за преследване на мечти, строене на вятърни мелници, молитви за дъжд и за простичката, но страстна и игрива любов. Представлението е на 15 април от 19:30 часа в театър „Д-р Карл Джераси" и е отворено за благоевградската общественост.

Началото бе поставено преди два семестъра, когато група любители на българския фолклор откри магията на танца. Историята се превърна в реалност, когато сценарият беше написан, костюмите - ушити, гласовете знаеха песните, а краката бяха запомнили стъпките. Освен историята на „Ветрената мелница", в пиесата има включени елементи и от "Сиромашка радост", друг разказ на Елин Пелин.

Изборът на „Ветрената мелница" не е случаен, разказват организаторите. Според тях, разказът въплъщава перфектната комбинация от различни елементи от българската култура - надиграване, динамика, енергия, музика. Студентът Олга Туркан, която е наполовина българка, наполовина молдовка, споделя: "Проектът ми даде възможност да намеря много нови приятелства. Радвам се да бъда част от всичко това - група ентусиазирани хора, които се опитват да запазят българските традиции и да организират нещо, което досега не е осъществявано в университета".

В спектакъла участват близо 30 студенти, бъдещи бизнесмени, икономисти, журналисти, компютърни специалисти, обединени от любовта към българския фолклор. Заповядайте на представлението!