МО на Русия: Американският миноносец „Доналд Кук“ се е намирал на 70 км от руска база на ВМФ
Секция: Русия
14 Април 2016 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МО на Русия: Американският миноносец „Доналд Кук“ се е намирал на 70 км от руска база на ВМФ

/КРОСС/ В момента, в който над него са прелетели самолети Су-24 на ВКС на Русия, американският боен кораб „Доналд Кук“ се е намирал на приблизително 70 км от руска военноморска база. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„На 13 април екипажите на самолетите Су-24 на ВКС на Русия са изпълнявали планови учебно-тренировъчни полети над неутралните води на Балтийско море. Маршрутът на полета на руските самолети е преминавал през района, където се е намирал миноносецът от ВМС на САЩ „Доналд Кук“, на приблизително 70 км от руската военноморска база“, каза Конашенков.

Официалният представител на руското отбранително ведомство добави, че Су-24, открили американския кораб в Балтийско море, „са извършили оттегляне от него, спазвайки всички мерки за сигурност“.

„Всички полети на самолетите на руските ВКС се изпълняват в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“, подчерта Конашенков.

Той отбеляза, че за руското ведомство „откровено казано, е непонятна причината за подобна болезнена реакция от страна на американските ни колеги“. „Намирайки се в оперативна близост до руската военно-морска база на Балтийския флот, принципът на свободно корабоплаване на американския миноносец не отменя принципа на свободно въздухоплаване на руски самолети“, подчерта той.