Путин: САЩ да не действат срещу Русия от позицията на силата и имперските амбиции
Секция: Русия
14 Април 2016 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: САЩ да не действат срещу Русия от позицията на силата и имперските амбиции

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин предлага САЩ да не действат по отношение на Русия от позицията на силата и имперските амбиции. „Ако те изхождат от идеята за своята изключителност, това ще означава, че те ще претендират винаги за специално положение, за специални права. Това е гносеологична, както казват някои специалисти, грешка, – заяви Путин по време на „Пряка линия“. – Проблемите трябва да се погледнат в тяхната основа и да се действа не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а да се действа с уважение към всички партньори“. „Без всичко това е невъзможно да се изградят съвременни демократични международни отношения“, убеден е той.

Отговаряйки на въпрос, кой от американските кандидати за президент е по-лош за Русия, Путин отбеляза, че „работата дори не е в конкретните хора“. По думите му най-важното е ръководството на САЩ да не изхожда от тези фалшиви предпоставки.

 „Ние сме имали в нашата история на двустранните отношения моменти, когато сме си сътрудничили много тясно помежду си и сме постигали добри резултати на национално и международно равнище“, подчерта той.

Путин счита, че Русия си сътрудничи добре със САЩ по редица въпроси, включително и в областта на борбата с тероризма, както и в Сирия.

„И днес съществуват примери за подобно ефективно сътрудничество между РФ и САЩ, – заяви той. – То се отнася до въпросите за неразпространението на оръжие за масово унищожение, борбата с тероризма, решаването, да кажем, на иранската ядрена програма, химическото оръжие в Сирия и борбата с тероризма“.