Гражданските отряди могат да бъдат уредени по законопроекта за доброволчеството
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2016 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гражданските отряди могат да бъдат уредени по законопроекта за доброволчеството

/КРОСС/ Ако гражданските патрули бъдат разположени в контекста на Законопроекта за доброволчеството, който разписва пътищата и способите за оказване на помощ на държавните органи, те биха допринесли и с хуманитарен елемент в овладяването на положението с бежанците. Това мнение изрази в предаването „Преди всички" проф. Христо Георгиев, ръководител на департамент „Национална и международна сигурност" в Нов български университет. Той коментира идеята на ДСБ т.нар. „граждански патрули" да бъдат регламентирани официално и изтъкна, че това би станало по-трудно и сложно чрез промени в Закона за отбраната, а в идеята на ДСБ има толкова проблемни зони, че тя изглежда почти неосъществима в този й вид.

Проф. Георгиев посочи още, че философията на участие на тези патрули трябва да се изчисти и алтернативите за това са две - едната е да бъдат обучени, военизирани и да бъдат под контрола и командването на Министерство на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР), а другата - да се създаде такава форма на обществена ангажираност, която да позволи обществото да подпомага тези органи.

Идеята не е изненада, тя е в руслото на предложенията от последните няколко години за подпомагане на органите на МВР, припомни проф. Христо Георгиев. По думите му, фактът, че има множество такива предложения и те идват от различни политически формации показва, че трябва да се разшири общественото начало в посока на контрола и осигуряването на обществения ред на фона на увеличаващи се рискове и поскъпваща сигурност.

Политическото късогледство в момента е по-силно от общите интереси, подчерта проф. Георгиев.