Медии и граждани - нулев интерес към избора в СЕМ
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2016 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медии и граждани - нулев интерес към избора в СЕМ

/КРОСС/Неправителственият сектор и медиите демонстрират нулев интерес към предстоящия избор на двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Проверка на Клуб Z показа, че в комисията по култура и медии в парламента не е постъпил нито един въпрос към шестимата претенденти за място в регулатора, въпреки че изслушването им е само след два дни - в четвъртък. А гласуването се очаква да е най-късно следващата седмица - преди великденската ваканция на депутатите.

Гражданските организации можеха да депозират становища за качествата и въпроси към шестимата кандидати до 3 дни преди изслушването - това пише в процедурните правила, приети от Народното събрание. Факт е, че сроковете на практика са изключително кратки - от крайния срок за обявяването на номинациите в петък до днес практически имаше 2 работни дни.

Представители на медиите също имат право да пуснат въпроси, но до момента никой не е проявил интерес.

Причината за кратките срокове е, че депутатите изведнъж се разбързаха да попълнят квотата си в регулатора, след като Георги Лозанов отказа да продължи да работи в органа след изтичането на мандата му. Мандатът на Ана Хаджиева изтече преди повече от година, но досега това ни най-малко не притесняваше парламента. А пред СЕМ предстоят два важни избора - за генерални директори на БНР и БНТ. Конкурсът за радиото вече е в ход.

В четвъртък комисията по култура ще "изпитва" номинираните София Владимирова (издигната от ГЕРБ), Иво Драганов (РБ), проф. Любомир Халачев (АБВ), Розита Михайлова (БДЦ), Васил Чобанов (Методи Андреев, ГЕРБ) и Кин Стоянов (Слави Бинев) за концепциите им за развитие на СЕМ и медийната среда.

Единствено организациите "Сдружение Европейски пространства" и "Фестивал Българската Европа" са изпратили до комисията становище, в което хвалят номинацията на Иво Драганов. Той самият работи с тях и от години е председател на журито в медиен фестивал, който се провежда в Русе. В писмото им се казва, че Драганов "има заслуги на първопроходец в процесите на представителство на България на европейско медийно и регулаторно ниво".

Според тях изборът на преподавателя в НАТФИЗ и НБУ ще е "достойна постъпка за съвременното ни общество".

Със сигурност единият фаворит за СЕМ е Владимирова, защото е издигната от ГЕРБ. Преговорите между тях, РБ, Патриотичния фронт, АБВ и останалите формации кой ще е вторият нов член на регулатора продължават. Днес коалиционният съвет на управляващото мнозинство се очаква да обсъди темата.

Според депутати, запознати с разговорите, най-голям шанс има именно Иво Драганов. Вероятно е той да получи подкрепа от Патриотичния фронт, които нямат своя номинация. Не е изключено обаче и проф. Халачев от АБВ да разчита на патриотите.

Розита Михайлова също би могла да срещне подкрепа от депутати от ГЕРБ - тя е пиар в транспортното министерство и е работила с ГЕРБ, твърдят избраници.

ДПС и БСП засега твърдят, че нямат фаворити за СЕМ.