Съдът в Ловеч даде ход на делото срещу д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2016 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът в Ловеч даде ход на делото срещу д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено

/КРОСС/ Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу лекарката Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено, съобщава БНР. 

Инцидентът е отпреди година в болницата в Тетевен. Бебето беше откарано по спешност в болница в Плевен, но лекарите не успяха да го спасят и то почина два дни по-късно.

Д-р Байчева е обвинена за това, че поради немарливост, при водене на раждане от Наташка Габровска от село Глогово, е нарушила Закона за здравето, като вътрешно въвела лекарствен продукт с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката. В обвинителния акт е посочено още, че не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието й.

Байчева е обвинена, че по непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска - Зара. Пред съда майката на починалото новородено разказа как е била приета в болницата, кака е протекло раждането и за грубо отношение на лекарката към нея.

Нищо не се е променило. Болката е една и съща. Утре моето дете трябваше да направи една годинка. Аз не можах да му се порадвам. И вместо утре да се съберем, да празнуваме, аз ще отида на гроба му и ще запаля свещ. Това което към правила през последната една година. Страх ме е от забременяване. Лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. Тя нямаше желание за работа. Не направи нищо, за кажа, че поне опита. Каза ми: „Глупачка така, ти си умори детето, то е мъртво заради теб. Има доказателства, че е виновна".

Наташка Габровска каза още, че е направила опит за самоубийство след инцидента. Тя иска справедливост, защото има и други пострадали.

По време на днешното заседание в съда бяха разпитани свидетели и вещи лица.

Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хил. лв. срещу лекарката. Д-р Нина Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея, като каза че ще говори след като приключат всички разпити.