Това е истинският проблем – децата в България се лекуват с дарения
Секция: Коментари
21 Април 2016 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Това е истинският проблем – децата в България се лекуват с дарения

/КРОСС/ Фондът за лечение на деца в чужбина трябва да доказва смисъла на съществуването и начина, по който функционира, от самото си създаване, каза преподавателят по политически комуникации в НБУ Деница Сачева в интервю за БНР.

Според Сачева е очевидно, че Фондът не решава реалните проблеми на децата: „Да, наистина, този фонд осигурява лечението, към миналата година, на около 1400 деца, но същевременно за това отиват към 13 млн. лв. и почти половината от тези пари, на практика, остават в България. По голямата част от децата - 950, всъщност се лекуват в България".

НЗОК има по-големи възможности да сключва договори за лечение в чужбина, посочи Сачева. Към МЗ има и Комисия за лечение в чужбина на български граждани, създадена със същата цел, допълни тя.

Според Сачева в ставащото с Фонда е имало прекалено много зрелищност, а информацията е трябвало да бъде по-добре подготвена, за да се пресекат слуховете и митовете, които разрушават доверието в здравната система. Тя коментира, че колкото и свидетели да има на даряването на дадена сума за Фонда, това не доказва, че парите ще бъдат похарчени за добро: „Като общество, трябва да направим всичко възможно децата ни да не се лекуват с дарения. Това е истинският проблем - че в България прекалено много пари се дават за здравеопазване и очевидно, здравната система не може да случи на управленец, който да направи така, че децата да не търсят дарения за своето лечение. На фона на 3 милиарда бюджет за здравеопазване, 13-те милиона, с които този фонд се опитва да удовлетвори нуждите на 1400 деца, е просто..., обобщи Сачева.